s604x0_doctor_Catalin_Costovici

Medic oncolog: ”Acesta e «cocktailul» care poate duce la o nenorocire cum este cancerul”

Adevarata drama a bolnavilor de cancer nu e lupta cu maladia, ci cu sistemul sanitar romanesc. Un sistem care pe multi ii omoara cu zile, dupa cum admite medicul oncolog Catalin Costovici. De ce e sanatatea ultima grija a romanilor, de ce persoane sanatoase, care duc vieti sanatoase si fac totul pentru a evita afectiunile oncologice, ajung, totusi, sa se imbolnaveasca? Dr. Catalin Costovici raspunde la toate aceste intrebari intr-un interviu acordat Evenimentului zilei

 Ileana Ilie Ungureanu: Va propun sa incepem cu o definitie a cancerului, dar nu in termeni medicali, ci ce inseamna el pentru un pacient diagnosticat cu o asemenea boala?
– Dr. Catalin Costovici: Cancerul este o notiune foarte vasta si larga. Eu cand dau aceasta veste pacientului ii spun ca are o tumora maligna, stadiul si ce urmeaza. Il lamuresc despre situatia reala a bolii si care sunt sansele de succes.
– Cat de dificil e pentru un medic sa dea verdictul: ai cancer?
– Dr. Catalin Costovici: – Foarte greu. Pentru toti este un dezastru, insa pentru unii e sfarsitul lumii, iar pentru altii este un prilej de a lupta. Nu sunt adeptul unei comunicari brutale, de a spune lucrurilor pe nume, matematic.

– Presupun ca e o ex perienta interioara mistuitoare…
– Dr. Catalin Costovici: – Trairile sunt individuale, dar sunt cataclismice. Unii se manifesta zgomotos, altii se inchid in ei. Oameni care erau explozivi ca persoane devin monosilabici, se izoleaza de familie, de societate. Avem nevoie de psiho-oncologi alaturi de noi, dar, din pacate, in Romania nu exista inca asemenea subdiviziuni ale psihologilor. Abia acum se fac demersuri pentru competente de psiho-oncologie.
– David Servan-Schreiber, autorul bestsellerului „Anticancer”, care a avut un cancer la creier, zice ca nu exista medicament mai puternic decat prietenia si dragoste . Asa e?
– Dr. Catalin Costovici: – Cel mai bun medicament este solidaritatea cu suferinta pacientului. Suna absolut stupid in Romania zilelor noastre, dar dragostea societatii fata de acest gen de pacienti ajuta. Ori asta nu vedem de niciun fel. O spun cu toata seriozitatea: pentru cei care conduc destinele Sanatatii, pacientul este cel mai putin important.

– Ca tot ati deschis subiectul, ani de zile, ministri dupa ministri au fost la conducere, dar n-au gasit o solutie la problemele din sistem. Care considerati ca e boala Sanatatii?
– Dr. Catalin Costovici: -Daca extrapolam, cancerul. Privesc afectarea sistemului medical romanesc ca pe un cancer cu metastaze. Nu prea mai vad nicio solutie in mod special. Se fac eforturi, dar sunt doar cosmetizari pe ici, pe colo.
– Problema este ca increderea in sistemul de sanatate scade accentuat. Potrivit Coalitiei Pacientilor cu Boli Cronice din Romania, 90% dintre pacienti ar evita internarea, daca ar putea.
– Dr. Catalin Costovici: – De la Revolutia din ’89 si pana acum nu am reusit decat sa pierdem si ce castigasem pana atunci. Sistemul medical la momentul respectiv, asa cum era el, era functional. Intre timp a fost capusat si para-capusat si a devenit practic de nerespirat. Pe de alta parte, oamenii din sistem, cei care au mai ramas in tara, nu sunt vazuti prin prisma profesiei pentru care s-au pregatit.

– Adica medicii romani sunt lipsiti de respectul cuvenit pentru anii de munca?
– Dr. Catalin Costovici: – Tot respectul pe care il avea profesia de medic in anii ’90 s-a dezintegrat. Acum, din acest respect a ramas cel putin o mare indoiala, o neincrederea totala in ceea ce inseamna sistemul medical romanesc. Dovada sta plecarea multor pacienti in afara tarii sa se trateze. Se duc afara chiar pentru lucruri absolut banale, pentru ca nu mai au incredere in tot ce se intampla aici.

„Sistemul medical romanesc ar avea nevoie ca de aer de asigurari private de sanatate”

Vezi pagina următoare

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x