uoihouh

A mers la mare cu iubitul. A trimis o poză părinţilor. Erau să facă infarct. Ce au văzut :o

A mers la mare cu iubitul. A trimis o poză părinţilor.Erau să facă infarct.Ce au văzut deasupra fetei

O tânără din Franţa a plecat la mare cu iubitul. Obişnuia să le trimită poze părinţilor pe Facebook, pentru ca aceştia să se asigure că e OK.

Una dintre aceste fotografii i-a adus pe mama şi tatăl blondinei în pragul infarctului. Din cauza unei iluzii optice, se părea că fata era lovită de fulger. Părinţilor le-a trebuit câteva secunde bune ca să-şi dea seama ce se întâmplă.

Totuşi, au sunat-o repede pe fiică pentru a afla dacă e bine. Totul era în ordine cu fata, nu fusese decât o iluzie optică. Poate că era mai bine dacă tânără ar fi evitat să se fotografieze pe o vreme atât de rea.

egerg-1

Tulburarea, mai mult sau mai putin pasagera, a proceselor reflectorii, finalizata cu deformarea produselor acestora (imagini perceptive, intelective, stari afective, reactii motorii).

Tulburarea de tipul iluziei se inscrie, cel mai adesea, in limitele normalitatii, producindu-se prin imbinarea particularitatilor obiective ale ambiantei in anumite situatii:

conditii critice ale ambiantei;

stari fiziologice critice (oboseala, febrilitate, trecere somn-veghe sau veghe-somn);

durate reduse de expunere a stimulului;

influente ale conditiilor de lucru specifice aparatelor psihofiziologice etc.

O parte din iluzii sunt datorate, in cea mai mare masura, unor fenomene de ambianta care furnizeaza analizorilor informatii eronate (mirajele, care sunt efectul fenomenului de reflexie totala; „fringerea” unui obiect scufundat in apa, care este efectul refractiei; iluziile meteorologice etc.).

Efectele deformatoare ale iluziei pot fi contracarate prin explicarea, fenomenului, adaptarea la situatia critica, formarea atitudinii critice fata de deformare, utilizarea unor cadre de referinta etc.

Sunt situatii cand iluzia constituie simptome ale unor tulburari patologice de natura somatica sau psihica. Dupa natura si nivelul produsului psihic deformat, se distinge intre iluzii perceptive, motorii, inteleclive, afective, mixte. Cele mai multe studiate sunt iluziile perceptive, in cadrul acestora fiind cunoscute iluzii optice, auditive, ponderale, tactile, cutanate, gustative, olfactive, mixte.

Data fiind importanta efectelor lor asupra activitatii, iluziile optice s-au bucurat de cea mai mare atentie din partea cercetatorilor.

Comentează

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.

Website-ul foloseste cookies. Continuarea navigarii pe website reprezinta acordul tau privind prevederile aplicabile disponibile aici.x